Filteren
Fulltime/parttime

Vacatures pedagoog

Er zijn geen pedagoog vacatures gevonden.

Zoektips:

  • Gebruik algemene zoektermen
  • Probeer andere zoektermen
  • Controleer je spelling

Ontvang de nieuwste pedagoog vacatures per mail

Werken als pedagoog

Als je aan het werk gaat als pedagoog dan ga je aan de slag als opvoedkundige. Als pedagoog help en begeleid je kinderen in een probleemsituatie. Het kan gaan om een ontwikkelingsachterstand maar ook om gedragsproblemen of een opvoedingssituatie welke problematisch is. Denk daarbij aan bijvoorbeeld mishandeling of verwaarlozing. Je geeft als pedagoog advies over opvoedkundige zaken aan ouders. Daarnaast help je kinderen in de leeftijd tussen 0 en 21 jaar. Jij, als pedagoog, stelt een behandelplan op waarbij eventueel verschillende instanties betrokken worden. Instanties welke betrokken kunnen worden zij onder andere school, thuiszorg maar ook bijvoorbeeld familieleden. De problemen die er zijn probeer je op te lossen door te zorgen voor een zo optimaal mogelijk opvoedkundig klimaat.

Je moet als pedagoog sterk in je schoenen staan gezien je aanraking kunt komen met onder andere moeilijk opvoedbare kinderen, kinderen met stoornissen, trauma’s en ook eventueel met een handicap. Voor deze kinderen stel je een behandelingsplan. Het doel van het behandelingsplan is vaak om kinderen optimaal deel te kunnen laten nemen aan het dagelijkse leven. Je moet goed kunnen luisteren als pedagoog. Door goed te luisteren kun je het probleem achterhalen en zowel de ouders als kinderen van het juiste advies voorzien.

Je kunt als pedagoog bij verschillende instanties en instellingen aan de slag. Zo kun je onder andere werken in het speciaal onderwijs, jeugdzorg, gehandicaptenzorg of bijvoorbeeld bij interne wooninstellingen. Het is mogelijk om je als pedagoog tot een bepaalde sector te richten. Zo kun je bijvoorbeeld schoolpedagoog, gezinspedagoog of buurtpedagoog zijn.  

Wat zijn de eisen om als pedagoog aan de slag te gaan?

Je kunt aan het Hbo een opleiding volgen tot pedagoog. In totaal duurt deze opleiding 4 jaar. Je kunt jezelf vervolgens nog specialiseren. Zoals gezegd kun je jezelf specialiseren richting een sector maar je kunt ook bijvoorbeeld muziektherapeut of speltherapeut worden. Je kunt er ook voor kiezen om na het hbo nog een opleiding te volgen aan de universiteit. Zo is het mogelijk om na de hbo opleiding pedagogiek doorstuderen aan de universitaire opleiding pedagogische wetenschappen. Na het afronden van deze opleiding aan de universiteit kun je werken als orthopedagoog.

Als pedagoog moet je ook over een aantal vaardigheden en competenties beschikken. Zo moet je analytisch zijn, kunnen coachen en ook stressbestendig zijn. Je moet heel goed kunnen luisteren en anderen kunnen motiveren. Als pedagoog ben jij de persoon die problemen inzichtelijk moet kunnen maken en daarvoor moet je goed kunnen luisteren en ook observeren. Daarnaast moet je betrouwbaar, loyaal en ook verantwoordelijk zijn voor de werkzaamheden die jij uitvoert en de mensen met wie jij werkt. Als pedagoog werk je vaak in een multidisciplinair team. Je werkt onder andere samen met psychologen, orthopedagogen, docenten, ouders etc. Samen met de cliënten waarvoor je werkt stel je een behandelplan op. In het plan draagt iedere professional vanuit zijn eigen functie een bijdrage om ervoor te zorgen dat de problemen waarmee de cliënt kampt verholpen kunnen worden.

Wat verdien je als pedagoog?

Als pedagoog verdien je ongeveer een salaris tussen de €2.000 en €2.374 per maand. De hoogte van het salaris hangt mede af van het aantal jaren ervaring die je hebt en de werkzaamheden die komen kijken bij de functie je gaat bekleden. Daarnaast hangt het uiteraard ook af van de instelling of de organisatie waarvoor je gaat werken.

Wat zijn de carrièremogelijkheden?

Het is mogelijk om als pedagoog door te groeien naar een meer leidinggevende functie. Zo kun je er bijvoorbeeld kiezen om een management functie te bekleden. Maar het is uiteraard ook mogelijk om een eigen praktijk op te zetten.

Bekijk recent gesloten vacatures »

Ontvang de nieuwste vacatures voor deze zoekopdracht per mail

Afmelden kan op ieder moment.