De situatie
Station 's-Hertogenbosch groeit uit haar jasje: het aantal reizigers stijgt de komende jaren gestaag en daar is het huidige gebouw niet meer op berekend. Om het reisgemak te verbeteren en de veiligheid te blijven garanderen, wordt het stationsgebouw aangepast en uitgebreid. Daarbij is ook de beleving van de reiziger én de verduurzaming van het station belangrijk.
Opgave:
- Uitbreiden of vervangen van de passerelle
- Verbeteren en verruimen stationshallen
- Extra zijperron
Deze groei komt mede doordat er in de Bossche Spoorzone zo'n 4800 woningen bijkomen er tot en met 2030, waarbij wordt onderzocht of een gedeelte in de directe omgeving van het station kan worden gerealiseerd. We willen de woningbouw vooral baseren op een prettige openbare ruimte en goede verbindingen voor lopen, fietsen en openbaar vervoer. Daarnaast versterken we ook de positie van de stationsomgeving als ontmoetings- en verblijfsgebied. Dit vraagt om een nog sterkere verbinding tussen de centrumkant en het Paleiskwartier voor 'langzaam verkeer', de zogenoemde interwijkverbinding. Het scheiden van de passerelle voor reizigers en de interwijkverbinding ligt hierbij voor de hand. Hierdoor kan bijvoorbeeld ook een 'groene as' (een verbinding met bomen/planten/struiken) tussen de Stationsweg de Leeghwaterlaan over het spoor worden gerealiseerd.
Opgave:
- Nieuwe verbinding (interwijk) over het spoor
- Verbeteren ruimtelijke kwaliteit en sociale veiligheid
Voor de realisatie van PHS Meteren-Boxtel hebben we een Samenwerkingsovereenkomst met ProRail. De Alliantie Vught Verdiept (ProRail, Boskalis en van Hattum en Blankevoort) realiseren. Daartoe behoren de aanleg van een 4e spoor tussen 's-Hertogenbosch en Vught. In Den Bosch is de ruimte voor het extra spoor er al, bij de Randweg Zuid, de faunapassage en de onderdoorgang onder de Isabellabrug is er al ruimte voor een 4e spoor.
Opgave:
- Verbreding 2 bruggen met extra spoordek bij de kruising van de Vlijmenseweg en bij het Drongelens kanaal
- Aanleg van trillingsreducerende ondergrondse constructie (TROC) aan beide zijden van het spoor in de omgeving van het station
De functie
Als projectmanager Spoorzaken heb je meerdere spoorgerelateerde projecten onder je hoede. Daarnaast sluit je aan bij projecten van collega's zodra het gaat over spoorse issues, je stemt af met programma- en projectmanagers intern van sectoren Stadsontwikkeling en Stadsbeheer. Je bent 1e contactpersoon voor ProRail, onder andere binnen de Samenwerkingsovereenkomst en met de partners van de Alliantie Vught Verdiept.
De afdeling
Je verricht je werkzaamheden vanuit de afdeling Programma's en Projecten van Sector Stadsontwikkeling. Vanuit deze afdeling worden alle grote ontwikkelingen in de gemeente bemenst met managers en ondersteuners. In de Spoorzone lopen vele ontwikkelingen waardoor je collegiaal met meerdere projectmanagers afstemming zult hebben, ook met projectmanagers en projectmedewerkers van de Sector Stadsbeheer.
Let op: Door de huidige wetgeving rondom de Wet DBA en de aard van de werkzaamheden bestaat de mogelijkheid dat deze opdracht niet als ZZP'er uitgevoerd kan worden. In dat geval bieden wij de mogelijkheid om via een tijdelijk loondienstverband aan de slag te gaan. Neem gerust contact met ons op voor meer informatie.
Eisen
- Minimaal een afgeronde relevante HBO opleiding.;
- Minimaal 7 jaar ervaring in een rol als projectmanager op ontwikkeling en/of realisatie van infrastructuurprojecten.;
- Minimaal 2 jaar ervaring in een rol als projectmanager op gebied van spoor, werkend voor en/of samenwerken met ProRail.
Wensen
- Een afgeronde relevante WO-opleiding.;
- Minimaal 10 jaar ervaring in een rol als projectmanager op ontwikkeling en/of realisatie van infrastructuurprojecten.;
- Jaar of meer ervaring in een rol als projectmanager op gebied van spoor, werkend voor en/of samenwerken met ProRail;
- Kennis van projectmanagement in infrastructuurprojecten;
- Kennis van aanleg, onderhoud en beheer in de spoorwereld.