Tekort horecapersoneel niet terug te zien in de uitzendbranche

Onderzoeksrapport ‘Arbeidsmarkt en Opleidingsbehoefte Horeca’
Op maandag 9 oktober brachten Stichting Vakbekwaamheid Horeca (SVH) en Koninklijke Horeca Nederland (KHN) het onderzoeksrapport ‘Arbeidsmarkt en Opleidingsbehoefte Horeca’ uit. Hieruit blijkt dat er een groot tekort is aan personeel in de horeca. Volgens het rapport staan momenteel ruim 37.000 vacatures open, waarvan 21.000 langer dan 3 maanden.

Cijfers Uitzendbureau.nl laten geen explosieve groei zien
Deze trend minder sterk te zien in de uitzendbranche. Gemiddeld stonden er maandelijks 1535 horecavacatures op Uitzendbureau.nl. Tegenover het totaal aantal openstaande vacatures is dit slechts 2,3%. Volgens de cijfers van Uitzendbureau.nl is de vraag naar horecapersoneel niet explosief gestegen in 2017. Wel stonden er in de periode mei t/m augustus per maand gemiddeld 845 meer horecavacatures online dan in de eerste 4 maanden van het jaar. Mogelijke oorzaak van deze stijging is het aantal vakantiebanen in de horeca, want de uitzendbranche in de horeca werft vaak vooral personeel voor grotere events, festivals en voor het opvangen van piekperiodes in de zomer.

In september groeide het aantal nieuwe horecavacatures tegenover augustus met 55% minder hard. Mogelijke oorzaak is dat het werven van horecapersoneel buiten de vakantieperiodes en grote events vaak gebeurt via het eigen netwerk van horecagelegenheden of via scholen en vakopleidingen. Ook wordt er vaak social media ingezet.



Nancy Muller
18 oktober 2017