Kies mij!

5 tips voor een sterke motivatiebrief

Yes, je hebt je droombaan gevonden! Nouja, beter gezegd... je hebt de vacature van je droombaan gevonden. Deze kans wil je grijpen, dus je zet alles op alles om op gesprek te mogen komen.

Je cv en je motivatiebrief verzorgen de eerste indruk die je achterlaat bij een recruiter. Hoe maak je je motivatiebrief zo overtuigend mogelijk en zet je de eerste stap naar dat sollicitatiegesprek? Deze 5 tips helpen je om een sterke motivatiebrief te schrijven.

1. Kort en krachtig

Let op de stijl en opbouw van je motivatie. Hou het simpel. Schrijf je motivatie overzichtelijk en to-the-point. Recruiters hebben geen tijd om een pagina's lange motivatie te lezen. Schrijf een korte opening, gevolgd door een krachtig middenstuk waarin je beschrijft wat jij toevoegt aan de organisatie in deze functie. Wat maakt jou in het bijzonder geschikt voor de functie en wat motiveert je om te solliciteren? Oftewel, waarom jij? Sluit af met een afsluiting in dezelfde stijl. Vaak geeft de schrijfstijl van de vacaturetekst een goede indicatie voor de mate van (in)formaliteit die je kunt toepassen.

2. Licht raakvlakken uit

Recruiters zijn op zoek naar de beste match tussen een kandidaat en een functie. Waar zit die match bij jou? Heb je tijdens je opleiding bepaalde vakken gevolgd, of meegewerkt aan bepaalde projecten die aansluiten bij de functie? Had je bepaalde taken of verantwoordelijkheden in een vorige functie die matchen? Heb je op een andere manier bepaalde vaardigheden opgedaan die aansluiten bij de vacature die je begeert? Vind deze raakvlakken en licht ze uit. Maak het de recruiters zo gemakkelijk mogelijk om de match te herkennen.

3. Gebruik kernbegrippen

Laat zien dat je thuis bent in je vakgebied door bepaalde kernbegrippen te gebruiken. Wanneer recruiters veel reacties op een vacature binnenkrijgen, wordt een brief vaak meer gescand dan gelezen. Relevante kernbegrippen helpen je om hierbij op te vallen. Overdrijf het niet! Je brief moet uiteraard goed leesbaar blijven.

4. Wees concreet over je vaardigheden

Strooi niet roekeloos met vaardigheden. Uiteraard is het handig om specifieke vaardigheden te benoemen in je motivatie, daarmee kun je een recruiter overtuigen van jouw toegevoegde waarde en jouw match. Maar wees hierbij zo concreet mogelijk. In welke situatie en hoe heb je een vaardigheid toegepast? En wat was het resultaat?

Voorbeeld: je solliciteert naar een functie als online marketing medewerker waarvoor analytisch inzicht een vereiste is. Illustreer dit met een voorbeeld zoals:

In mijn vorige functie bij webshop ABC was analytisch inzicht van groot belang. Zodra de conversiecijfers dreigden te dalen, dook ik Google Analytics in. In het geval van een website-technisch probleem kon ik door de juiste analyses te draaien snel de oorzaak opsporen. Op die manier lag er binnen de kortste keren een voorstel voor een oplossing op tafel. Daarmee herstelden de cijfers zich voordat de daling problematisch werd.

Zo ben je concreet en voorkom je clichés. Blijf hierbij altijd bij de waarheid en zorg dat je het voorbeeld gedetailleerd kunt toelichten in een sollicitatiegesprek.

5. Check, check & dubbelcheck

Hoe kritisch je ook denkt te lezen; je leest heel gemakkelijk over eigen taal- en typefouten heen. Laat je brief daarom altijd nalezen door iemand anders. Misschien vind je het ongemakkelijk om dit te vragen, maar je vrienden en familie nemen daar vast een paar minuten de tijd voor. Absoluut de moeite waard voor die goede eerste indruk.

Nu is je brief er klaar voor: versturen maar!


Vind jouw nieuwe baan via Uitzendbureau.nl



Merel Sonnemans
31 maart 2016