Ga naar menu

Het UWV en het UWV WERKbedrijf

We kennen in Nederland twee instanties die een belangrijke rol spelen bij de uitvoering van de werknemersverzekeringen in Nederland. Het zijn het UWV, het uitvoeringsinstituut werknemersverzekeringen, en het UWVWb, het UWV WERKbedrijf. Deze laatste is een onderdeel van het UWV, met geheel eigen taken. Het UWV WERKbedrijf was het vroegere CWI, het Centrum voor Werk en Inkomen.

UWV - uitvoeringsinstituut werknemersverzekeringen

Het UWV houdt zich kortweg bezig met de uitvoering van de werknemersverzekeringen waaronder het innen van de premies en de toetsing en uitbetaling van de aanvragen om een uitkering.

UWVWb - UWV WERKbedrijf

De UWV WERKbedrijf functioneert als een soort loket voor de werknemer die een uitkering aanvraagt of werk zoekt. 

Taakverdeling UWV en UWVWb

Een werknemer die werkloos is, schrijft zich als werkzoekende in bij het UWV WERKbedrijf en vraagt daar een WW-uitkering aan. Andere onderdelen van het UWV beoordeelen vervolgens de aanvraag en betalen de uitkering uit.

De werknemer die ziek is en een uitkering van ziekengeld wenst of een WIA-uitkering dan wel WGA-uitkering, dient rechtstreeks een aanvraag in bij het UWV. De werknemer die een toeslag op zijn uitkering wenst, dient een aanvraag in bij de UWV WERKbedrijf. Het UWV oordeelt daarover en betaalt de uitkering uit.


Uitzendbureau.nl is de grootste vacaturesite voor uitzendwerk. Op zoek naar werk? Dit kun je doen:

Vind vacatures en solliciteer direct


Krijg werk aangeboden door uitzendbureaus