Ga naar menu

Het ervaringscertificaat (EVC)

Wat is een ervaringscertificaat?

De afkorting EVC staat voor Erkenning van Verworven Competenties. Het gaat hierbij niet alleen om datgene wat je op school geleerd hebt, maar ook de kennis en ervaring die je hebt opgedaan tijdens je werk en in je privéleven. Het ervaringscertificaat maakt dus zichtbaar welke competenties jij hebt, op basis van jouw opleiding en werkervaring.

Wat heb ik aan een ervaringscertificaat?

Een EVC kan gebruikt worden bij sollicitatieprocedures. Voeg een kopie van je EVC bij je sollicitatiebrief en CV, zodat je bewijst dat je meer in huis hebt dan wat er op je CV wordt vermeld. Een EVC toont jouw werkelijke niveau aan. Daardoor onderscheid je jezelf van andere kandidaten, word je gemakkelijker inzetbaar en kun je sneller aan een baan komen.

Daarnaast kan een EVC bijdragen aan het behalen van een diploma van MBO- en HBO-opleidingen. Dankzij je EVC kun je vrijstelling voor bepaalde vakken krijgen, omdat je kunt aantonen dat je bepaalde vaardigheden of kennis al bezit. Een diploma behalen komt daarmee een stuk dichterbij.

Hoe behaal ik een ervaringscertificaat?

Een ervaringscertificaat kan zowel op MBO als HBO-niveau worden verkregen. Om een EVC te behalen moet een bepaalde procedure worden doorlopen. Hoe dit er precies uitziet is afhankelijk van de aanbieder. Over het algemeen wordt er een portfolio samengesteld, waarin bewijzen van de competenties die je hebt ontwikkeld verzameld worden. Denk hierbij aan certificaten van afgeronde cursussen, referenties van werkgevers of een omschrijving van werkervaring. Na het succesvol doorlopen van de gehele procedure ontvang je het certificaat.

Om de waarde van een EVC te garanderen, is in 2006 de landelijke Kwaliteitscode-EVD ingevoerd. Instellingen die deze code hanteren zijn erkende aanbieders van EVC. Let hierop bij het selecteren van een aanbieder.

Een ervaringscertificaat behalen via het uitzendbureau

Het is mogelijk om via een uitzendbureau een ervaringscertificaat te behalen. Veel uitzendkrachten hebben tijdens hun werk veel kennis en ervaring opgedaan, maar krijgen daar geen erkenning in de vorm van een bewijs voor. Een EVC biedt in deze gevallen mogelijkheden. Hierdoor wordt je als uitzendkracht gemakkelijker inzetbaar en kom je sneller aan een baan.

Er zijn kosten verbonden aan het aanvragen van een EVC. Hoeveel dit is, is afhankelijk van de aanbieder en de procedure. De kosten kunnen voor het uitzendbureau zijn, maar het is ook mogelijk dat jij deze als uitzendkracht zelf betaalt. Deze kosten kun je in sommige gevallen aftrekken van de inkomensbelasting.

Wil je een EVC aanvragen? Vraag eens na bij je uitzendbureau welke mogelijkheden er zijn.


Uitzendbureau.nl is de grootste vacaturesite voor uitzendwerk. Op zoek naar werk? Dit kun je doen:

Vind vacatures en solliciteer direct


Krijg werk aangeboden door uitzendbureaus