Ga naar menu

Wat voor arbeidscontract krijg ik via het uitzendbureau?

Het type arbeidscontract dat je krijgt is afhankelijk van in welke fase van de ABU of NBBU je contract valt.

Een uitzendbureau werkt met een fasensysteem voor arbeidscontracten. De fase waarin je contract zit, is afhankelijk van het aantal weken dat je voor het uitzendbureau gewerkt hebt. Naarmate je langer voor het uitzendbureau werkt, bouw je ook meer rechten op.

Fase A / Fase 1 of 2

Je zit in fase A (ABU) of fase 1 of 2 (NBBU) wanneer je minder dan 78 weken voor het uitzendbureau hebt gewerkt. Elke week waarin je werkt telt mee voor de opbouw van de fasen. Het aantal uren dat je werkt, is hierbij niet van belang. Ook kun je telkens een nieuwe opdracht aannemen bij andere opdrachtgevers (inleners). 

In fase A, fase 1 en fase 2 worden contracten vaak gesloten met uitzendbeding. Dit betekent dat het arbeidscontract met het uitzendbureau direct stopt als het bedrijf waar je werkt (de inlener) je niet meer nodig heeft. Je kan natuurlijk wel blijven werken voor het uitzendbureau door een andere baan aan te nemen bij een andere inlener. 

Fase B / fase 3

Als je na fase A of fase 2 blijft werken voor hetzelfde uitzendbureau, dan kom je in fase B (ABU) of fase 3 (NBBU). Ook als je er even tussenuit gaat, maar binnen 26 weken weer wordt uitgezonden via hetzelfde uitzendbureau, zit je in fase B / fase 3.

In deze fase krijg je telkens een tijdelijk contract als je aan het werk gaat, bijvoorbeeld voor drie of zes maanden. Als de inlener de opdracht beeindigd voor de afloop van het contract, dan hou je recht op loon zolang het contract duurt. Je moet wel beschikbaar zijn voor passend werk. Na vier jaar of maximaal zes contracten stopt fase B / fase 3.  

Fase C / fase 4

Als je fase B of fase 3 hebt voltooid, dan kom je in fase C (ABU) of fase 4 (NBBU) terecht. In deze fase heb je een contract voor onbepaalde tijd (vast contract) bij het uitzendbureau. Het uitzendbeding geldt niet in deze fase. Als het uitzendbureau de arbeidsovereenkomst met jou wil beeindigen, dan gelden hiervoor de wettelijke eisen voor opzeggen via het CWI of via de kantonrechter.


Uitzendbureau.nl is de grootste vacaturesite voor uitzendwerk. Op zoek naar werk? Dit kun je doen:

Vind vacatures en solliciteer direct


Krijg werk aangeboden door uitzendbureaus