Ga naar menu

Sollicitatiebrief schrijven

Je schrijft een sollictatiebrief, omdat je uitgenodigd wil worden voor een sollicitatiegesprek. In een sollicitatiebrief onderbouw je waarom jij de juiste persoon bent voor de vacature waarop je reageert. Je CV is bedoeld als bijlage bij je brief, waarnaar je kan verwijzen als dat nodig is. De uitdaging is om een korte en bondige brief te schrijven, die niet meer dan één pagina beslaat. Schrijf voor iedere vacacture een nieuwe brief en verstuur dus geen standaard brief. Dit vergt wat tijd en oefening, maar levert wel het meeste resultaat op.

Wat zet je in een sollicitatiebrief?

Een sollicitatiebrief mag volgens een vaste volgorde opgebouwd worden. Hierdoor hoef je niet telkens de volledige brief opnieuw te schrijven. Je kan voorafgaand aan het schrijven van je brief telefonisch contact opnemen met de contactpersoon die bij de vacature vermeld staat. Dit doe je om extra informatie in te winnen over de vacature en de organistatie. In de brief die je daarna schrijft, benoem je in het kort de volgende punten:

- hoe ben ik bij deze vacature terecht gekomen
- waarom wil ik deze baan
- wie ben ik en wat maakt mij geschikt voor deze funtie. Beschrijf twee verkooppunten of eigenschappen van jezelf waarvan jij denkt dat ze passen bij de functie.
- wat heb ik te bieden aan de organisatie?

Bekijk hier een veelgebruikte indeling voor een sollicitatiebrief.

Lay out sollicitatiebrief

Probeer de sollicitatiebrief tot één A4 te beperken. Gebruik een leesbaar lettertype, zoals arial of times new roman. Zorg dat de brief er verzorgd uitziet. Laat tenslotte een bekende je brief nalezen op spelfouten en niet-kloppende zinnen.


Uitzendbureau.nl is de grootste vacaturesite voor uitzendwerk. Op zoek naar werk? Dit kun je doen:

Vind vacatures en solliciteer direct


Krijg werk aangeboden door uitzendbureaus