Voorbeeld sollicitatiebrief

Op deze pagina

Klaar om te solliciteren?

Heb je ondertussen genoeg inspiratie opgedaan? Ontdek onze vacatures en solliciteer direct online op jouw favoriet.

Net je droombaan gevonden? Dan is het tijd om te solliciteren. Voor sommigen kan dit best spannend zijn. Want hoe zorg je ervoor dat jij er met jouw sollicitatie- of motivatiebrief uit springt? Hoe ziet een sollicitatiebrief eruit en welke indeling kun je het beste gebruiken? In dit artikel geven we jou een voorbeeld van een sollicitatiebrief en daarbij een veelgebruikte indeling voor een sollicitatiebrief. Vergeet daarbij niet om iedere brief aan te passen aan de vacature waarop je reageert.

Bekijk alle vacatures

Originele sollicitatiebrief voorbeeld

Zoals je misschien ook op school hebt geleerd, is er een bepaald format waar brieven zich aan moeten houden. Dit is als het ware het originele sollicitatiebrief voorbeeld. Die ziet er als volgt uit:

Jouw voor- en achternaam

Jouw adres

Jouw postcode

Naam bedrijf of uitzendorganisatie

T.a.v. mevrouw / de heer

Adres bedrijf

Plaatsnaam, datum (bijvoorbeeld Rotterdam, 1 augustus 2021)

Betreft: sollicitatie titel vacature

Geachte heer/mevrouw,

Openingszin

Geef aan waar je de vacature gevonden hebt en waarom je reageert op deze vacature.

Alinea 1: motivatie

Benoem waarom je graag bij de organisatie wilt werken en waarom de functie jou aanspreekt.

Alinea 2: eigenschap of verkooppunt 1

Beschrijf kort waarom jouw vaardigheid aansluit bij de functie. Vertel wat je kan en wat je te bieden hebt.

Alinea 3: eigenschap of verkooppunt 2

Benoem een van je andere eigenschappen die je geschikt maken voor deze functie. Dat kan van alles zijn, zoals een karaktereigenschap, eerdere werkervaring, of kennis die je hebt opgedaan tijdens een studie, baan of vrijwilligerswerk.

Alinea 4: afsluiting

In de laatste alinea geef je aan dat je jouw brief en cv graag wilt toelichten in een persoonlijk gesprek.

Met vriendelijke groet,

Jouw handtekening (alleen als je de brief per post verstuurt)

Jouw naam

Bijlage: curriculum vitae

Lay-out sollicitatiebrief

Nog wat laatste tips voor de lay-out van je sollicitatiebrief:

  • Probeer de sollicitatiebrief tot één A4 te beperken.
  • Gebruik een leesbaar lettertype, zoals Arial of Times New Roman.
  • Zorg dat de brief er verzorgd uitziet. Laat ten slotte een bekende je brief nalezen op spelling en grammatica.
    Let ook op het aantal witregels. Dit zorgt voor de overzichtelijkheid.
  • Een lay-out van bovenstaande voorbeeld sollicitatiebrief, is echter wel ouderwets. Het adres dat bovenaan staat, is bedoeld voor wanneer je het per post zou versturen. Tegenwoordig is dit niet meer het geval en gaat het veelal via e-mail. In sommige gevallen hoef je simpelweg alleen een formulier in te vullen op de website. Laat het bovenste gedeelte dan weg en begin jouw brief met een leuke opening.

 

Open sollicitatiebrief voorbeeld

Geen vacature gevonden, maar wel een super tof bedrijf om voor te werken? Dan kun je ook altijd nog een open sollicitatie sturen. Als je bijvoorbeeld een sollicitatiebrief voor stage wilt sturen, kan dat er als volgt uitzien:

Geachte mevrouw [naam],

Van jongs af aan werd ik betoverd door de kracht van taal en boeken. Ik las altijd de boeken van mijn moeder en wist op jonge leeftijd al: hier wil ik wat mee doen. Met deze brief stel ik mij kandidaat voor een stage als [FUNCTIETITEL] bij [NAAM BEDRIJF]. Ik zit momenteel in het laatste jaar van [OPLEIDING] op/bij/aan [ONDERWIJSINSTELLING] en ben op zoek naar een uitdaging in de wereld van de uitgeverij.

Mijn interesse voor een stage bij [NAAM BEDRIJF] heeft verschillende gronden. In de eerste plaats zou ik enorm graag in de omgeving van een uitgeverij willen werken, een plek waar ik mijn voeling voor taal en interesse voor literatuur zou kunnen uiten. In totaal heb ik tijdens mijn opleiding zes schrijf-vakken gevolgd, waarvan onder andere: storytelling, online schrijven en merktaal. Tijdens deze vakken kwam ik steeds meer achter mijn passie voor schrijven, boeken, verhalen en uitgeverijen.

[NAAM BEDRIJF] trok zelf ook mijn aandacht. Jullie bieden immers onderdak aan schrijvers in wiens boeken en verhalen ik uren heb rondgedwaald. Zo heb ik warme herinneringen aan [OPSOMMING TITELS VAN BOEKEN]. Het jonge team van [NAAM BEDRIJF] lijkt me ten slotte de ideale omgeving om in te groeien (en open te bloeien), en was ook de druppel die me overtuigde om te solliciteren.

Ik geloof dat ik de juiste kandidaat ben voor [FUNCTIETITEL]. Eerst en vooral ben ik enorm gemotiveerd om me voor deze positie in te zetten. Ik heb al van jongs af aan een voorliefde voor boeken, en ondanks het feit dat ik veel Engelse en Amerikaanse auteurs zoals Dickens, Maugham en Wilde heb gelezen, heb ik me ook al in een aardig aanbod aan Vlaamse en Nederlandse schrijvers ‘ingewerkt’.

Daarnaast is mijn talenkennis van zowel het Nederlands als het Engels uitmuntend. Ik heb de kans gehad deze talenkennis aan te scherpen door, onder andere, een éénjarige uitwisseling met de [OPLEIDING IN BUITENLAND], waar ik maandelijks verscheidene essays moest schrijven. Tevens lijkt het mij fantastisch om mijn laatste studiejaar in te wijden met werken en leren op de plek waar mijn hart en passie ligt.

Ik bedank u alvast voor het in overweging nemen van mijn kandidaatstelling. Als u verder nog vragen heeft, aarzel dan zeker niet om mij te contacteren.

Met vriendelijke groeten,

[VOLLEDIGE NAAM]”

Sollicitatiebrief schrijven

Nu je een voorbeeld sollicitatiebrief hebt gezien, is het tijd om het zelf in de praktijk te brengen. Zodat jij gelijk een mooie motivatiebrief voor een uitzendbureau kunt schrijven. Daarvoor moet je natuurlijk eerst nog even de perfecte vacature vinden. Wil je meer voorbeelden van sollicitatiebrieven bekijken? Neem dan ook eens een kijkje bij Jobbird.

FAQ

  • Waar vind ik een goed voorbeeld van een sollicitatiebrief?

    Er zijn online veel sterke voorbeelden van sollicitatiebrieven te vinden. Op Uitzendbureau.nl vind je tips en een voorbeeld van een open sollicitatiebrief.

  • Wat is de beste indeling voor een sollicitatiebrief?

    Een goede sollicitatiebrief begint natuurlijk met een sterke openingszin. Daarna kom je met je motivatie: je vertelt waarom je bij de organisatie wilt werken. In alinea 2 en 3 geef je argumenten. Wat heb je te bieden en welke van jouw karaktereigenschappen komen van pas bij het werk? Tot slot sluit je brief af.

  • Welke lay-out gebruik ik voor mijn sollicitatiebrief?

    Je sollicitatiebrief hoeft geen kunstwerk te zijn (liever niet zelfs, houd het professioneel), maar moet er wel verzorgd uitzien. Zorg er in ieder geval voor dat je een leesbaar lettertype gebruikt en gebruik witregels om de leesbaarheid te verhogen.