Loonstrook

Op deze pagina

Klaar om te solliciteren?

Heb je ondertussen genoeg inspiratie opgedaan? Ontdek onze vacatures en solliciteer direct online op jouw favoriet.

De meeste mensen weten vaak wel wat een loonstrook is, maar weet jij echt precies wat er allemaal op staat en wat alles betekent? Geen zorgen, je bent waarschijnlijk niet de enige. Toch is het handig om te weten hoeveel vakantiegeld je opbouwt of hoe jouw netto salaris tot stand komt. Daar is dan ook de salarisspecificatie voor. Je krijgt te zien waar het bedrag dat jij maandelijks op je rekening ontvangt, precies uit bestaat en waar dat op gebaseerd is. Wil jij werken via een uitzendbureau met bijpassend salaris? Dan wil je vast ook wat meer uitleg over je loonstrook via een uitzendbureau. Wij geven hier antwoorden op jouw vragen over de loonstrook.

Bekijk alle vacatures

Wat is een loonstrook?

Een loonstrook is een document waar je jouw salarisspecificaties op kunt zien. Denk hierbij bijvoorbeeld aan hoeveel pensioen je maandelijks opbouwt, hoeveel vakantiegeld je al hebt gespaard of hoeveel loonheffing er van je bruto salaris afgaat. Verder heb je een digitale loonstrook die je online kunt downloaden of via de mail ontvangt of het kan een papieren loonstrook zijn die je op je werk of per post ontvangt. De meeste werkgevers of uitzendbureaus sturen maandelijks een loonstrook, maar dit is niet verplicht. Je hoort wel een salarisspecificatie te ontvangen bij je eerste salaris en als je loon(-heffingen) veranderen.

Er zijn meerdere termen voor het woord ‘loonstrook’. Zo kan jouw werkgever of uitzendbureau ook de termen ‘salarisstrook’ of ‘salarisspecificatie’ gebruiken. In dit artikel gebruiken we deze woorden afwisselend.

Uitleg loonstrook

Het is dus helemaal niet raar dat je niet elk woord op jouw loonstrook begrijpt. We gaan hier dan ook stapsgewijs doorheen, zodat je jouw eigen salarisstrook als uitzendkracht ernaast kunt houden. De salarisstrook bestaat uit een paar standaard onderdelen. Dit zijn algemene informatie, belastingen en premies, uitbetaling, vaste gegevens en saldo. Verder lees je alle onderdelen op een loonstrook van links naar rechts.

Algemene informatie

Allereerst vind je boven- of onderaan een salarisspecificatie meestal persoonlijke gegevens. Dit zijn je voor- en achternaam, BSN, geboortedatum, geslacht, burgerlijke staat, datum in en uit dienst en de huidige functie. Hiervan weten we natuurlijk wat dit allemaal inhoudt. De volgende vaste gegevens zijn daarentegen iets ingewikkelder:

  • Cumulatieven (Cum.): alle bedragen van dit kalenderjaar tot en met deze loonstrook en dat bij elkaar opgeteld.
  • Normale uren: het aantal gewerkte uren met daarbij het bruto-uurloon en het totale brutoloon van je gewerkte week of maand.
  • Uurtoeslag: de gewerkte uren waarover je toeslag ontvangt en het bruto-uurloon. Wanneer je dit met elkaar vermenigvuldigt, krijg je het totale bedrag.
  • Ziekte-uren: wanneer je ziek bent geweest, zie je hier jouw bruto-uurloon en het ziektegeld voor de uren dat je ziek was. Dit hangt af van de cao die voor jou geldt: de ABU cao of NBBU cao.
  • Vakantie-uren: het aantal vakantie-uren dat je hebt opgenomen en het bruto-inkomen daarvan, plus jouw normale bruto-uurloon.
  • Aanvulling minimumloon bij ziekte: je ontvangt een bepaald percentage van je loon wanneer je ziek bent geweest. Werkgevers bepalen zelf hoeveel dat percentage is. Je kunt een aanvulling krijgen als je onder het minimumloon uitkomt.
  • Brutoloon: jouw totale loon voordat belastingen en premies daarvan afgetrokken zijn.

 

Belastingen en premies

  • Loonheffing: dit is de loonbelasting en premie volksverzekeringen die je betaalt aan de Belastingdienst. Dit percentage is per persoon verschillend.
  • Premie WGA wn: dit is een deel van de premie voor de werkhervattingskas. Alle werkgevers dragen jaarlijks af aan sociale werkgeverspremies over het loon van hun werknemers. Die premies verzekeren de werknemers onder andere tegen financiële gevolgen van werkloosheid en arbeidsongeschiktheid. Hier draag je dus ook aan bij.

 

Uitbetaling

  • Reiskostenvergoeding: een vergoeding voor jouw gemaakte reiskosten voor werk.
  • Nettoloon: het bedrag dat je uiteindelijk op je rekening krijgt gestort.
  • Betaald per bank: hier zie je wat, wanneer en op welk rekeningnummer er uitbetaald is.

 

Vaste gegevens

  • Type pensioen: dit verschilt per werkgever, maar hier kan bijvoorbeeld ‘basis’ of ‘plus’ staan.
  • Loonheffing toepassen: je kunt loonheffingskorting aan- of uitzetten. Dit is een korting op de inkomstenbelasting en premie volksverzekeringen. Met deze korting hoef je dus minder belasting te betalen. Je kunt de korting echter maar bij één werkgever aanzetten.
  • Percentage BT: dit percentage staat voor bijzonder tarief (BT%). Dit belastingspercentage betaal je over je vakantiegeld, overwerk of bonussen. Helaas is deze heffing hoger dan je loonheffing, omdat het als extra inkomsten wordt gezien. Dus hoe hoger je brutojaarloon, hoe hoger het BT%.
  • Betalingsfrequentie: Hier kun je zien hoe vaak je uitbetaald krijgt. Dit kan bijvoorbeeld wekelijks of maandelijks zijn.
  • Fase/Keten: Hier staat A, B of C. Lees hier meer uitleg over Fasen en Keten.

 

Saldo

  • Reserveringen: dit is het percentage dat elke keer apart wordt gehouden voor vakantiedagen en vakantiegeld.
  • Dagen gewerkt: dit betreft het aantal gewerkte dagen van deze ene loonstrook.
  • Loon SV-dagen: het aantal uitbetaalde dagen van deze ene loonstrook, waaronder ook ziekte-uren, vakantie-uren en feestdagen vallen.
  • Loon SV-dagen Cum.: dit is het totaal aantal uitbetaalde dagen van dit kalenderjaar tot en met deze ene loonstrook.
  • Loon SV: hiermee wordt Sociale Verzekeringsloon bedoeld. Dit is je brutoloon min eventuele pensioeninhoudingen van je gewerkte week of maand.
  • Loon SV Cum.: dit is weer het totale brutoloon min eventuele pensioeninhoudingen van dit kalenderjaar tot en met deze ene loonstrook.
  • Minimumloon netto: dit geeft aan wat je volgens het wettelijke minimumloon minimaal aan nettoloon voor deze gewerkte week zou moeten ontvangen.

Zo, dat is een hoop informatie, hè? Is voor jou toch nog niet alles helemaal duidelijk? Vraag het dan even aan een collega, je leidinggevende of een hr-medewerker. Zij kunnen je waarschijnlijk wel verder helpen.

Loonstrook voorbeeld

Na al die droge theorie, vind je het vast ook fijn om een loonstrook voorbeeld van een uitzendkracht te zien. Hier vind je meer uitleg over een loonstrook via een Uitzendbureau.

Wil jij ook graag snel je eerste loonstrook ontvangen? Bekijk dan vacatures op Jobbird voor de perfecte baan voor jou. Liever via een uitzendbureau flexibel aan de slag? Ook op Uitzendbureau.nl hebben we een breed aanbod aan vacatures.

FAQ

  • Wat is een loonstrook?

    Een loonstrook is een document met alle specificaties over jouw salaris. Van het vakantiegeld tot hoeveel loonheffing er van jouw salaris afgaat en hoeveel je uiteindelijk overhoudt, het staat allemaal op je loonstrookje.

  • Waar vind ik een loonstrook uitleg?

    Op Uitzendbureau.nl vind je een uitgebreide uitleg van een loonstrook. Zo weet je precies wat alles betekent en waar je wat vindt: van de algemene informatie tot jouw nettoloon.

  • Wat is sv loon op loonstrook?

    SV loon staat voor Sociale Verzekeringsloon. Sv loon op jouw loonstrook betekent het brutoloon min eventuele pensioeninhoudingen van je gewerkte week of maand.