Ga naar menu

Ziekte

Fase A met uitzendbeding

Wanneer je binnen een uitzendovereenkomst met uitzendbeding in fase A ziek wordt, krijg je de eerste twee dagen geen salaris. Op dag één heb je geen recht op loondoorbetaling. De onbetaalde tweede ziektedag wordt door een opslag op het loon gecompenseerd. Deze opslag ontvang je wekelijks via je salaris. Daarom ontvang je de compensatie niet nogmaals wanneer je daadwerkelijk ziek bent. 

Een uitzendovereenkomst met uitzendbeding wordt per direct beëindigd bij ziekte. Nadat de overeenkomst is beëindigd, heb je vanaf de derde ziektedag recht op een uitkering van de Ziektewet.

Je ontvangt 70% van je uitkeringsdagloon als ziektewetuitkering voor een periode van maximaal twee jaar. Het UWV bepaalt wat jouw uitkeringsdagloon is. Dit wordt berekend aan de hand van jouw gemiddelde loon van de periode voorafgaand aan de ziekte. Het UWV draagt ook zorg voor de uitbetaling van de uitkering.

Naast de ziektewetuitkering is het uitzendbureau verplicht de uitkering het eerste jaar aan te vullen tot 91% van jouw uitkeringsdagloon, en in het tweede ziektejaar tot 80%. 

Ben je weer beter? Dan heb je een nieuwe uitzendovereenkomst nodig om wederom voor het uitzendbureau en de opdrachtgever te gaan werken. Laat daarom altijd aan je uitzendbureau weten dat je hersteld bent. 

Fase A zonder uitzendbeding, B en C

Wanneer je via een overeenkomst werkt, heb je bij ziekte vanaf je tweede ziektedag recht op doorbetaling. In het eerste ziektejaar is de uitzendonderneming verplicht om je 91% van je loon door te betalen. In het tweede ziektejaar is de uitzendonderneming verplicht om je nog 80% van je loon door te betalen. 

De arbeidsovereenkomst wordt niet beëindigd tijdens je ziekte. Deze loop door en eindigt alleen op de overeengekomen einddatum.

Beter melden

Heb je een overeenkomst in fase A en krijg je een ziekteuitkering van het UWV en ben je weer beter? Vergeet niet om dit te melden aan het UWV! En meld het ook aan de uitzendonderneming, zodat zij weer werk voor je kunnen zoeken.

Heb je een overeenkomst in fase B of C en ben je weer beter? Meld je beter bij zowel de uitzendonderneming als de opdrachtgever waar je werkte. 


Uitzendbureau.nl is de grootste vacaturesite voor uitzendwerk. Op zoek naar werk? Dit kun je doen:

Vind vacatures en solliciteer direct


Krijg werk aangeboden door uitzendbureaus