Ga naar menu

Uitzendbeding | Wat is een uitzendbeding?

Als uitzendkracht heb je vast wel eens van de term ‘uitzendbeding’ gehoord. Je kunt een arbeidsovereenkomst met of zonder zo’n beding hebben. Maar wat is een uitzendbeding precies? In dit artikel geven we jou de uitzendbeding betekenis en alles wat bij een uitzendbeding komt kijken.

Wat is een uitzendbeding?

Het uitzendbeding is een afspraak in je contract die ervoor zorgt dat de uitzendovereenkomst tussen uitzendkracht en uitzendbureau automatisch eindigt als de opdracht bij de opdrachtgever stopt. Er is dan verder dus geen opzegging meer nodig van het uitzendbureau. Ook ziekte betekent het einde van de uitzendovereenkomst als je een contract met uitzendbeding hebt. 

In fase A (ABU) en fase 1 en 2 (NBBU) geldt het uitzendbeding standaard. Dit is afgesproken in de cao. Zodra je 78 weken voor een uitzendbureau werkt, en dus in fase B of fase 3 komt, mag er geen uitzendbeding meer in je contract worden opgenomen.

Fase A met uitzendbeding opzegtermijn

Als je een uitzendovereenkomst met uitzendbeding hebt, kun je ook als uitzendkracht de overeenkomst op elk moment opzeggen. Je hebt in principe dus geen opzegtermijn. Laat wel uiterlijk één werkdag van te voren aan het uitzendbureau weten dat je stopt, zodat ze voor vervanging kunnen zorgen. 

Uitzendovereenkomst zonder uitzendbeding

In fase A en fase 1 en 2 geldt er dus standaard een uitzendbeding. Toch kun je ook in deze fase een uitzendovereenkomst zonder uitzendbeding hebben, maar dit moet dan wel nadrukkelijk in je contract staan vermeld. In fase B en C en fase 3 en 4 geldt er nooit een uitzendbeding. Zonder uitzendbeding heb je als uitzendkracht meer rechten. Zo kan het uitzendbureau je niet zomaar ontslaan en krijg je loon bij ziekte en soms ook als er (tijdelijk) geen werk voor je is.


Benieuwd naar ons aanbod aan banen? Bekijk hier onze vacatures.


Uitzendbureau.nl is de grootste vacaturesite voor uitzendwerk. Op zoek naar werk? Dit kun je doen:

Vind vacatures en solliciteer direct


Krijg werk aangeboden door uitzendbureaus