Ga naar menu

Vast contract uitzendbureau | Zo zit dat

Het uitzendbureau en de uitzendkracht kunnen een arbeidsovereenkomst aangaan voor onbepaalde tijd. Je hebt dan te maken met een vast contract via een uitzendbureau. Het einde van de arbeidsovereenkomst is dan niet van tevoren afgesproken. Een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd kan alleen volgens de wettelijke regels worden beëindigd.

 

Wat is een vast contract?

Een contract voor onbepaalde tijd is een vast contract. Dit houdt in dat je bij een werkgever mag blijven werken tot jij de arbeidsovereenkomst opzegt of ontslagen wordt. Het verschil tussen een contract voor bepaalde tijd en een contract voor onbepaalde tijd is dat je niet te maken hebt met een einddatum. Je hebt dus een vast dienstverband en daardoor meer zekerheid dat je werk hebt. Een vast contract wordt pas beëindigd wanneer de werknemer ontslag neemt of de werkgever het contract beëindigt wegens omstandigheden. Meestal heb je dan te maken met een maand opzegtermijn. Overigens mag de werkgever je niet zomaar ontslaan zonder goede reden.

 

Wat is een vast contract voor uitzendkrachten?

Soms bieden uitzendbureaus al banen aan voor een langere tijd, waarbij je ook automatisch uitzicht hebt op een vast dienstverband. Voor een uitzendkracht heeft een vast contract via een uitzendbureau zo zijn voordelen. Mocht er namelijk iets mis gaan of stopt de arbeidsovereenkomst toch door bepaalde redenen, dan gaat het uitzendbureau weer voor je op zoek naar nieuw werk. Ook helpen ze je als je bij wilt scholen door bijvoorbeeld een opleiding of training te volgen. Verder is het ook mogelijk dat de werkgever tevreden is en je direct in dienst neemt, in plaats van als uitzendkracht.

Als je van een uitzendbureau naar een vast contract gaat, is je salaris hetzelfde als dat van je collega’s van het bedrijf zelf. Verder heb je ook recht op dezelfde secundaire arbeidsvoorwaarden, zoals toeslagen en vergoedingen. 

 

Wanneer krijg je een vast contract bij een uitzendbureau?

Er kan een contract voor onbepaalde tijd ontstaan door verloop van tijd als gevolg van de ketenregeling. Dit is een wettelijke regeling die bepaalt hoeveel tijdelijke arbeidsovereenkomsten er maximaal achter elkaar gesloten mogen worden, voordat een werknemer recht heeft op een vast contract. De ketenbepaling stelt dat een werknemer die rechtstreeks in dienst is bij een werkgever recht heeft op drie contracten voor bepaalde tijd, voordat zij een contract voor onbepaalde tijd (vast contract) krijgen.

Als uitzendkracht heb je ook recht op een contract voor onbepaalde tijd, maar wanneer krijg je nou een vast contract bij een uitzendbureau? De ketenregeling zit net wat anders in elkaar voor een uitzendbureau. Voor een uitzendkracht geldt namelijk dat hij of zij maximaal 4 jaar en/of 6 contracten voor onbepaalde tijd mag hebben gehad. Dat betekent dat je in fase C (ABU) of fase 4 (NBBU) bent gekomen, omdat je al minstens 4 jaar bij het uitzendbureau werkt. Als dit laatste contract voor bepaalde tijd afloopt en ze willen niet van je af, heb je recht op een contract voor onbepaalde tijd. Om van uitzendkracht naar vast contract te gaan, duurt dus langer dan voor een werknemer die rechtstreeks in dienst is bij een werkgever.


Uitzendbureau.nl is de grootste vacaturesite voor uitzendwerk. Op zoek naar werk? Dit kun je doen:

Vind vacatures en solliciteer direct


Krijg werk aangeboden door uitzendbureaus