Hoe schrijf je een goed vindbare én aantrekkelijke vacaturetekst?

Het doel van het plaatsen van een vacature is natuurlijk zoveel mogelijk sollicitaties krijgen. Maar hoe krijg je dat voor elkaar? In de eerste plaats moet de vacature makkelijk vindbaar zijn voor kandidaten. Daarnaast moet de vacaturetekst aanzetten tot solliciteren. Worstel je hier soms ook mee? Of wil je gewoon weten hoe het beter kan? Lees dan de volgende tips!

Zorg dat je vacature goed vindbaar is

Vul één plaatsnaam in bij standplaats

Vacatures kunnen op onze website maar aan één plaatsnaam gekoppeld worden. Door provincienamen of meerdere plaatsnamen te gebruiken loop je het risico dat je geïnteresseerde kandidaten niet bereikt. Ook het gebruik van ‘Nederland’ of ‘landelijk’ zorgt voor een slechtere vindbaarheid.

Gebruik zoektermen in vacaturetitels

Door functie, dienstverband en plaatsnaam te noemen zorg je ervoor dat je vacature beter gevonden word. Dit zijn de woorden waarop kandidaten zoeken. Kandidaten zoeken bijvoorbeeld wel op ‘fulltime schilder’ maar niet op ‘enthousiaste schilder’. Vacaturetitels zoals ‘aanpakker gezocht’ zijn ook niet duidelijk voor kandidaten en sluiten niet aan bij de zoekopdrachten. Ook bedrijfsnaam of bedrijfsomschrijving wordt gewaardeerd door kandidaten.

Gebruik zoektermen en synoniemen in de rest van de vacaturetekst

Door het gebruik van zoektermen in combinatie met synoniemen vergroot je de kans dat je vacature gevonden wordt. Bijvoorbeeld: schoonmaker en interieurverzorger of salesmedewerker en verkoopmedewerker. Dus gebruik synoniemen van termen in de vacaturetitel ook in de vacaturetekst en vergroot hiermee de vindbaarheid!

Zorg dat je vacature aantrekkelijk is

Aantrekkelijke inleiding

Wat maakt deze baan zo leuk en uitdagend? Wat zit er, behalve loon, in voor de werknemer? Denk aan opleidingen of mogelijkheden om door te groeien. Noem ook functie en type dienstverband.

Duidelijke functieomschrijving

Een duidelijke omschrijving van de functie of hoe een werkdag eruit ziet geeft een kandidaat een goed beeld van wat hij/zij gaat doen. Ook werktijden zijn voor kandidaten belangrijk.

Meer bieden dan vragen

Een hele waslijst aan eisen kan kandidaten afschrikken, vooral als er maar een paar puntjes bij ‘wat wij bieden’ staan. Door het om te draaien motiveer je kandidaten wel om te solliciteren.

Salarisindicatie

Uiteraard is salaris heel belangrijk voor kandidaten. We raden je dus aan om hier gewoon open over te zijn. Ben je bang dat kandidaten afknappen op salaris of werktijden? Vermeld het toch. Zo voorkom je juist dat kandidaten tijdens het sollicitatiegesprek al afhaken. Zonde van je tijd!

Aangepast taalgebruik

Ingewikkelde vaktermen (jargon) en woorden die je doelgroep niet gebruikt zullen hen ook niet aanspreken. Kandidaten willen zich juist kunnen identificeren met je bedrijf.

And last but not least… Let op discriminatie, dit is wettelijk niet toegestaan.Nancy Muller
2 november 2017