Het fasensysteem van de ABU en NBBU. Wat houdt het in?

Wanneer je via een uitzendbureau aan de slag gaat voor een bedrijf, hoort de uitzendovereenkomst die je sluit met het uitzendbureau te voldoen aan bepaalde CAO-normen. Een CAO is een collectieve arbeidsovereenkomst. Hierin staan afspraken over arbeidsvoorwaarden, gemaakt door vakbonden en werkgevers.

Er bestaan twee grote CAO's voor uitzendkrachten: de ABU-CAO en de NBBU-CAO. Beide CAO's hanteren een fasensysteem. De fases zijn in het leven geroepen om werknemers die via een uitzendbureau werken meer zekerheid te bieden, naarmate ze langer werken voor hetzelfde uitzendbureau.

Weet je niet onder welke CAO jouw arbeidsovereenkomst valt? Vraag het even na bij je uitzendbureau, zij kunnen het je zo vertellen.

ABU-CAO

Fase A biedt de meeste flexibiliteit aan werkgever en werknemer. In uitzendovereenkomsten in fase A mag een uitzendbeding worden opgenomen. Een uitzendbeding zorgt voor veel flexibiliteit voor opdrachtgever én werknemer. Zodra de opdrachtgever de opdracht bij het uitzendbureau beëindigd, eindigt ook je uitzendovereenkomst. Maar ook jij als werknemer kun je elk moment beslissen om te stoppen met werken, met één dag opzegtermijn. De eerste 1,5 jaar (78 weken) waarin je werkt voor een uitzendbureau zit je in fase A. Elke week waarin je werkt (ongeacht het aantal uur) telt mee voor de opbouw van fase A.

Na fase A volgt fase B. In fase B krijg je een een contract voor bepaalde tijd, dus met begin- en einddatum. Er mag geen uitzendbeding meer in worden opgenomen. Je hebt in deze fase dus meer zekerheid vergeleken met fase A. Gedurende maximaal 4 jaar mag een uitzendbureau je maximaal 6 uitzendovereenkomsten voor bepaalde tijd geven.

Simone heeft in totaal 78 weken gewerkt als secretaresse bij een grote bank, via Uitzendbureau Werkt. De bank wil graag dat ze blijft werken, en wil dit via Uitzendbureau Werkt laten verlopen. Simone komt zodoende in fase B terecht en krijgt een contract voor bepaalde tijd van het uitzendbureau. Simone krijgt een contract voor een half jaar.

Na 4 jaar in fase B beland je in fase C. Hierin is je positie vergelijkbaar met iemand in vaste dienst, want zodra je bent aangekomen in fase C heb je recht op een uitzendovereenkomst voor onbepaalde tijd (dus zonder einddatum).

Simone's eerste tijdelijke contract bij de bank via Uitzendbureau Werkt zit erop. Door interne verschuivingen bij de bank vervalt haar functie. Gelukkig vindt Uitzendbureau Werkt een nieuwe functie voor Simone bij een andere firma en kan ze daar aan de slag. Vanaf het moment dat Simone in totaal 4 jaar in fase B heeft gewerkt (het tijdelijke contract bij de bank inbegrepen), mag ze geen tijdelijk contract meer krijgen van het uitzendbureau. De nieuwe firma wil na 3,5 jaar graag met Simone verder en ook Uitzendbureau Werkt is erg tevreden. Ze krijgt een vast contract bij Uitzendbureau Werkt. Ze zit nu in fase C.

NBBU-CAO

Hanteert het uitzendbureau waarvoor je werkt de NBBU-CAO? Ook dan heb je met fases te maken. De NBBU hanteert 4 fases.

Je begint in fase 1, gedurende de eerste gewerkte 26 weken (6 maanden). Vervolgens ga je over naar fase 2, voor maximaal 52 weken (1 jaar). In zowel fase 1 als 2 mag een uitzendbeding worden opgenomen in de uitzendovereenkomst. Elke week waarin je werkt (ongeacht het aantal uur) telt mee voor de opbouw van fase 1 en 2.

Jasper heeft via Uitzendbureau Werkt een baan gevonden als timmerman bij een bouwbedrijf. Hij werkt er 6 weken, waarna de klus waarmee hij bezig was is afgelopen en het bouwbedrijf even geen werk voor hem heeft. Na 2 weken vragen ze of hij weer wil beginnen, er start een nieuw project. Jasper gaat weer aan de slag, via het uitzendbureau. De volgende 20 weken kan hij aaneengesloten blijven werken. Ook daarna is hij nodig bij het bouwbedrijf. Zo hij komt terecht in fase 2.

Na de eerste 78 weken (1,5 jaar) waarin je voor hetzelfde uitzendbureau werkt kom je in fase 3 terecht. Hierin heb je recht op een uitzendovereenkomst voor bepaalde tijd. In maximaal 4 jaar mag je maximaal 6 uitzendovereenkomsten voor bepaalde tijd krijgen van het uitzendbureau.

Heb je fase 3 doorlopen, dan kom je in fase 4 terecht. Je ontvangt een uitzendovereenkomst voor onbepaalde tijd.

Jasper heeft het erg naar zijn zin bij het bouwbedrijf, en ook het bouwbedrijf wil de samenwerking voortzetten. Hij kan doorgaan met het project, en ook daarna ligt er nog genoeg werk. Na de eerste 78 weken krijgt Jasper een jaarcontract van Uitzendbureau Werkt. Daarna volgen nog 3 jaarcontracten. Na het einde van het 4e jaarcontract heeft Japser fase 3 doorlopen. Hij moet nu een vast contract krijgen van Uitzendbureau Werkt, of bij het bouwbedrijf in dienst komen.

Wanneer begin je weer vooraan?

Zolang je blijft werken voor hetzelfde uitzendbureau blijven de fases doortellen. Het maakt niet uit hoe vaak dit uitzendbureau je uitzendt naar een ander bedrijf. Pas wanneer je langer dan 6 maanden niet voor hetzelfde uitzendbureau hebt gewerkt, begin je weer vooraan bij fase A of 1. Wanneer je overstapt naar een ander uitzendbureau begin je ook weer bij fase A of 1.


Vind jouw nieuwe baan via Uitzendbureau.nl



Merel Sonnemans
8 maart 2016