De WW is gewijzigd. Ben jij al op de hoogte?

Zoals meestal is 1 januari de dag van de aftrap voor nieuwe wetgeving. Ook dit jaar wijzigt er weer een en ander, en een aantal wijzigingen hebben betrekking op de WW. Mocht je hiermee te maken krijgen in 2016, is het goed om op de hoogte te zijn van de nieuwe regels.

WW wijzigingen per 1 januari

De wijzigingen hebben vooral te maken met de opbouw en de maximale duur van de WW-uitkering. Om je een beetje wegwijs te maken uit deze wijzigingen, staan de belangrijkste veranderingen hier kort samengevat.

Hoe het was:

  • Je ontving maximaal 38 maanden een WW-uitkering.
  • Elk jaar dat je gewerkt hebt telde voor 1 maand recht op WW.
  • Na één jaar werd alle arbeid als passend beschouwd.

Hoe het is (of wordt):

  • Elk kwartaal wordt de maximale duur van de WW-uitkering teruggebracht met één maand, totdat deze in 2019 nog maximaal 24 maanden telt.
  • Voor eerste 10 jaar van je arbeidsverleden telt elk jaar als één maand WW-recht. De jaren bovenop die 10 jaar tellen voor een halve maand. Met andere woorden, het opbouwen van het recht op een WW-uitkering gaat -wanneer je minstens 10 jaar gewerkt hebt- minder snel dan voorheen.
  • Na een half jaar wordt alle arbeid als passend beschouwd.

Niet alles verandert

Niet alles gaat op de schop. Zo wijzigt de hoogte van een WW-uitkering niet. Net als voorheen ontvang je de eerste twee maanden 75% van je dagloon, daarna 70%.

Meer weten?

Lees hier uitgebreid over de wijzigingen betreffende de WW.



Merel Sonnemans
13 januari 2016