De top 10 moeilijkst vervulbare vacatures

Er is nog steeds een mismatch tussen vraag en aanbod op de arbeidsmarkt in Nederland, zo blijkt uit het onderzoek gepresenteerd in 'HR Trends 2016-2017', uitgevoerd door HR- en salarisdienstverlener ADP Nederland, organisatieadviesbureau Berenschot en Performa Uitgeverij onder ruim 1.000 Nederlandse HR-professionals.

Vooral aan de vraag naar ervaren technici, ICT'ers en verkoopmedewerkers op HBO-niveau kan nauwelijks worden voldaan. Die functies staan hoog in de top 10 moeilijkst vervulbare vacatures.

De 10 moeilijkst vervulbare vacatures

  1. Technici en onderhoudsmedewerkers in de industrie - 65%
  2. ICT'ers bij Financiƫle Instellingen - 62%
  3. ICT'ers in de Groot- en Detailhandel - 57%
  4. Technici en onderhoudsmedewerkers bij overige dienstverlening - 47%
  5. Verkoopmedewerkers in advisering, onderzoek en overige specialistische dienstverlening - 47%
  6. Technici en onderhoudsmedewerkers in vervoer en opslag - 46%
  7. Productie / Operations medewerkers in vervoer en opslag - 46%
  8. Verkoopmedewerkers in de Groot- en Detailhandel - 43%
  9. ICT'ers in vervoer en opslag - 42%
  10. ICT'ers bij overige dienstverlening - 40%

HR-professionals hebben vooral problemen met het werven van ervaren professionals. Maar liefst 36% van de HR-professionals ervaart op het moment problemen met het werven van personeel, tegenover 23% vorig jaar. Dat is een forse stijging.

Met oog op de huidige wervingsproblematiek is het niet verrassend dat arbeidsmarktcommunicatie hoog op de agenda staat. 47% van de HR-professionals ziet arbeidsmarktcommunicatie op het moment als prioriteit, tegenover 14% vorig jaar.

Veel organisaties die moeite hebben met het invullen van specifieke functies, proberen zichzelf middels aantrekkelijke secundaire arbeidsvoorwaarden te onderscheiden van de concurrentie. Ook door het benadrukken van hun specifieke producten of diensten proberen ze meer betekenis te geven aan functies, in de hoop meer personeel aan te trekken.Merel Sonnemans
29 juni 2016