Bijverdienen tijdens je studie; waar moet je op letten?

Je studententijd is vaak een van de meest spannende perioden uit je leven. Vriendschappen voor het leven ontstaan en je maakt een enorme persoonlijke groei door. Logisch dat je in deze tijd ook geld wilt hebben om gezellig met vrienden naar de kroeg te kunnen of lekker uit je dak te gaan op vakantie. Maar heb je wel eens stilgestaan bij een bijverdiengrens? Of hoe het zit met belastingen? Wij vertellen je er alles over!

Val ik onder het oude of nieuwe stelsel?
Voordat we je alles vertellen over de regels omtrent bijverdiengrenzen en belastingen, moet je weten of je onder het oude- of het nieuwe stelsel valt. We’ll tell you! Studenten die vanaf september 2015 voor de eerste keer studiefinanciering aanvragen voor een hbo- of universitaire studie vallen onder het nieuwe stelsel. Was je voor september 2015 al aan het studeren? Dan val je onder het oude stelsel. Studeer je op mbo-niveau dan val je altijd onder het ‘oude’ stelsel, voor jou is er namelijk niks veranderd.

Wat is de bijverdiengrens?
Misschien heb je er nog nooit over gehoord: er is een bijverdiengrens voor studenten. Val je onder het nieuwe stelsel, dan heb je geluk! Je mag onbeperkt bijverdienen. Val je onder het oude stelsel? Dan heb je helaas wel te maken met een bijverdiengrens. Hierbij gaat het alleen om inkomen dat voor de belastingdienst interessant is. In 2017 mag je € 14.215,75 bijverdienen van DUO. Dit bedrag wordt jaarlijks aangepast Ga je over deze grens heen, dan heb je geen recht meer op studiefinanciering en ook niet op een studentenreisproduct. Goed opletten dus! Op tijd stopzetten voorkomt dat je later studiefinanciering moet terugbetalen. Zo kost een studentenreisproduct waar je geen recht (meer) op hebt je maar liefst €194,- per maand! Stopzetten gaat eenvoudig met DUO en de ophaalautomaten van het ov.

Is stagevergoeding ook inkomen?
In de meeste gevallen ga je in je studie ook kennis opdoen in de praktijk. Stagebedrijven zijn niet verplicht om een stagevergoeding te geven, maar de meeste doen dit (gelukkig) wel. Stagevergoeding is een vorm van loon en wordt door DUO ook gezien als bijverdiensten. Dit betekent dus dat wanneer je onder het ‘oude’ stelsel valt, je moet opletten dat je niet boven de bijverdiengrens uitkomt. Anders vervalt je recht op studiefinanciering en het studentenreisproduct voor de rest van het kalenderjaar.

Hoe zit het met de belasting van stagevergoeding?
Wanneer je een stagevergoeding ontvangt, ben je in feite in loondienst van het stagebedrijf. Het kan zijn dat je nog recht hebt op een teruggave van de belastingdienst, omdat er te veel is ingehouden van je stagevergoeding. Dit kun je regelen door aangifte te doen bij de belastingdienst. Een jaaropgaaf, wat je hiervoor nodig hebt, krijg je van het stagebedrijf.

Nu jij helemaal up-to-date bent gaat het jou niet gebeuren dan je onnodig geld misloopt of achteraf terug moet betalen! Zo kun je onbezorgd genieten van je studententijd!



Nancy Muller
11 september 2017