Overwerk en toeslagen

Op deze pagina

Klaar om te solliciteren?

Heb je ondertussen genoeg inspiratie opgedaan? Ontdek onze vacatures en solliciteer direct online op jouw favoriet.

Overwerken. Dat klinkt misschien niet heel fijn, maar het heeft ook een leuke kant. Vaak krijg je namelijk een toeslag als je overwerkt: de overwerktoeslag. Maar heb je eigenlijk ook recht op toeslag voor overwerken via een uitzendbureau? Hoe werken overuren voor een uitzendkracht? En welke toeslagen zijn er nog meer voor uitzendkrachten? Het antwoord op al deze vragen vind je op deze pagina. Dus wil je weten hoe het zit met overwerken en toeslag voor uitzendkrachten? Lees dan verder.

Bekijk alle vacatures

Wat is toeslag?

Om te beginnen: wat is toeslag eigenlijk? De term duidt aan dat het een extra bedrag bovenop je salaris is. Deze bedragen worden berekend aan de hand van jouw toeslaguren. Wat zijn toeslaguren? Dit zijn alle uren waarover jij extra betaald krijgt (dus niet alleen overuren), vanwege verschillende redenen. Denk maar aan overwerken, zondagtoeslag en een toeslag voor werken op feestdagen.

Welke toeslagen zijn er?

Nu je weet wat toeslagen zijn, een meer interessante vraag: welke toeslagen zijn er en welke gelden voor jou als uitzendkracht? Hieronder bespreken we de meest voorkomende toeslagen. Op basis van de cao van de ABU en de NBBU vertellen we of deze voor jou van toepassing zijn. Controleer voor de zekerheid altijd in jouw arbeidsovereenkomst of bij je werkgever hoe het zit met toeslagen.

Onregelmatigheidstoeslag

De meest bekende toeslag is de onregelmatigheidstoeslag. Maar wat is onregelmatigheidstoeslag precies? Dit is een verzamelnaam voor toeslagen die je krijgt voor het werken op bijzondere tijden. Denk maar aan een toeslag voor werken op feestdagen, nachttoeslag, avondtoeslag, zondagtoeslag en weekendtoeslag. Of voor jou zo’n toeslag geldt en hoe hoog deze is, is afhankelijk van de branche waarin je werkt. Zo gelden er bijvoorbeeld in de horeca meestal geen toeslagen voor dit soort werktijden.

Hoe dit zit voor uitzendkrachten? In zowel de cao van de ABU als die van de NBBU staat dat voor jou als uitzendkracht dezelfde regels voor de onregelmatigheidstoeslag gelden als voor een reguliere werknemer bij de werkgever. Bekijk dit dus goed in de overeenkomst of vraag het na bij de werkgever of jouw uitzendbureau.

Ploegentoeslag

Er bestaat ook een bijzonder soort onregelmatigheidstoeslag voor ploegendiensten: de ploegentoeslag. Maar wat is ploegentoeslag precies? In principe komt het op hetzelfde neer als de onregelmatigheidstoeslag. Als je in ploegen werkt, betekent dat namelijk dat een deel van de werknemers op onregelmatige tijden wordt ingezet. Uiteraard krijg je daarvoor extra uitbetaald. Er is sprake van een ploegentoeslag als er in 2 ploegen en 3 ploegen wordt gewerkt: dit gaat om de avond- en nachturen. Ook is er een 5 ploegendienst toeslag, wat gaat om de zondagen.

De afspraken over ploegen en de toeslag die daarbij gelden zijn terug te vinden in de cao van de desbetreffende branche. Ook hierbij is het zo dat voor jou als uitzendkracht dezelfde regels gelden. Het is daarom niet echt makkelijk om de ploegentoeslag te berekenen, omdat er voor iedere beroepsgroep andere afspraken zijn.

Overwerken

Hoe zit het dan precies met overwerken en een toeslag? Even een stap terug, want wat is overwerken eigenlijk in de context van uitzendwerk? Normaal gesproken zijn overuren de extra uren die je maakt bovenop de fulltime werkweek van de werkgever. Het eerste wat je dus moet weten, is hoe lang een fulltime werkweek bij de werkgever is. Dit kan 40, 38 of 36 uur zijn. Alle uren boven op dit maximum zijn overuren. Dat betekent dus dat er geen sprake is van overwerken als jij parttime werkt en een paar extra uren maakt. Pas als dit voorbij de fulltime werkweek gaat, zijn het overuren. Dat geldt ook voor een uitzendkracht. Er kan dus sprake zijn van overwerken zonder betaald te krijgen, in de zin dat jij geen extra toeslag krijgt als je iets meer uren werkt dan jouw afgesproken parttime uren.

Niet onbelangrijk om te weten: is overwerken verplicht? En hoe lang mag je overwerken? Ook deze regels staan in de cao van de werkgever. In de meeste gevallen is het meer een kwestie van goed gedrag als werknemer, dan dat het echt als regel verplicht is om te overwerken. Het wordt natuurlijk een ander verhaal als er sprake is van structureel overwerk; als het constant gebeurt. In het geval van structureel overwerken moet er gekeken worden naar de overeenkomst om te bepalen of het nodig is om in het contract meer uren af te spreken.

Overwerktoeslag

Dus wanneer krijg je dan een overwerktoeslag en hoe hoog is deze? Je krijgt als uitzendkracht een overwerktoeslag als jij meer uren maakt dan de fulltime werkweek van de werkgever. Het percentage toeslag is afhankelijk van de branche en staat in de cao. Daar kun je naar informeren bij de werkgever of jouw uitzendbureau.

Voorbeeld

Sanne is een studente en heeft via Uitzendbureau.nl een uitzendbureau gevonden die werk voor haar heeft als orderpicker. De werkweek is 40 uur per week en voor overwerken wordt 30% extra loon betaald. Sanne werkt in een week tijd 42 uur. Sanne heeft 2 uur overgewerkt en over die 2 uur krijgt ze 30% extra loon.

Voorbeeld

Stein is ook student en hij is via hetzelfde uitzendbureau aan de slag gegaan bij dit bedrijf. Zijn arbeidsovereenkomst heeft dezelfde inhoud als die van Sanne. Stein spreekt af dat hij 32 uur per week werkt. Het is erg druk en in een week werkt hij 36 uur. Hoewel Stein wel meer heeft gewerkt en hij recht heeft op loon over 36 uur, krijgt hij geen overwerktoeslag. Werk is pas overwerk als het meer is dan 40 uur per week.

Overuren en belasting

Hoe zit het eigenlijk met overuren en belasting? Worden overuren extra belast? En hoeveel belasting betaal je precies over overuren? Goed nieuws: in principe betaal je over overwerk evenveel belasting als over je reguliere loon, dus er geldt geen hoger percentage voor.

De belasting die je over jouw salaris betaalt werkt met schijven; hoe meer je verdient, hoe hoger het percentage belasting. Dit betekent dus wel dat je meer belasting gaat betalen als je door jouw overuren in een hogere schijf terechtkomt. Maar dat zal niet zo snel gebeuren, tenzij je te maken hebt met structureel overwerk.

Nu je alles weet over overwerken en toeslagen ben je vast helemaal klaar om op zoek te gaan naar een nieuwe baan. Benieuwd naar ons aanbod? Bekijk meteen de vacatures van Uitzendbureau.nl.

FAQ

  • Wat is toeslag?

    Toeslag is het geld dat je bovenop je salaris verdient omdat je toeslaguren hebt gewerkt. Denk bijvoorbeeld aan de uren die je hebt overgewerkt, maar ook als je werkt op een zondag of feestdagen.

  • Wat zijn toeslaguren?

    Toeslaguren zijn uren waarvoor je extra betaald krijgt, zoals de uren die je werkt op avonden, zondag of feestdagen.

  • Heb ik recht op toeslag?

    Of je als uitzendkracht recht hebt op toeslag, ligt aan de cao van de ABU of de NBBU. In jouw arbeidsovereenkomst staat wanneer je recht hebt op deze toeslagen, dus lees deze goed door om te ontdekken wat jouw rechten zijn.

  • Wat is onregelmatigheidstoeslag?

    Onregelmatigheidstoeslag is een van de toeslagen waar je recht op kunt hebben. Deze toeslag krijg je voor alle uren die je werkt op bijzondere tijden. Denk bijvoorbeeld aan 's nachts of 's avonds werken, maar ook in het weekend of op feestdagen.

  • Wat is ploegentoeslag?

    Werk je in ploegendienst? Dan heb je recht op ploegentoeslag. Het lijkt op onregelmatigheidstoeslag, maar in ploegendienst krijg je extra uitbetaald voor de onregelmatige tijden die je werkt.