ABU cao voor uitzendkrachten

Op deze pagina

Klaar om te solliciteren?

Heb je ondertussen genoeg inspiratie opgedaan? Ontdek onze vacatures en solliciteer direct online op jouw favoriet.

Is jouw uitzendbureau lid van de ABU? Dan wil je vast meer hierover weten. De ABU is de Algemene Bond Uitzendondernemingen. De ABU is een vertegenwoordiger van 65% van de uitzend- en payrollbranche. De ABU beschrijft zich als een belangenbehartiger en als een speler die oplossingen levert voor de arbeidsmarkt van de toekomst. Om dit te bereiken heeft de ABU een cao voor uitzendkrachten. Op deze pagina lees je meer over wat de ABU cao is, wat erin staat en wat het verschil is tussen de ABU en NBBU cao.

Bekijk alle vacatures

 

Over de ABU cao

In de ABU cao staan allerlei afspraken over bijvoorbeeld het salaris, werktijden en -omstandigheden, pensioen en vakantie. Deze regels zijn altijd gunstiger dan de wetgeving. Alle uitzendorganisaties die lid zijn van de ABU zijn verplicht zich te houden aan de ABU cao-afspraken. Doet een uitzendbureau dit niet, dan kun je als uitzendkracht contact opnemen met de Geschillencommissie Uitzendbranche (GCU). Daarom is het handig om te weten wat er staat in de cao voor uitzendkrachten van de Algemene Bond Uitzendondernemingen.

Verschil ABU en NBBU cao

Het maakt niet uit of jouw uitzendbureau aangesloten is bij de ABU of NBBU. De ABU cao en NBBU cao zijn op dit moment (2021) namelijk geharmoniseerd. Dit betekent dat de inhoud van beide cao’s hetzelfde is.

Het kan ook zijn dat de cao verbindend verklaard wordt. Dan moeten uitzendbureaus die niet aangesloten zijn bij de ABU zich ook aan de cao regels houden. Je kunt dit controleren op de site van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Wat staat er in ABU cao?

De ABU cao heeft ruim 40 artikelen gericht op onder andere de rechtspositie, beloning en het pensioen van een uitzendkracht. Op deze pagina lees je de belangrijkste aspecten van de ABU cao voor uitzendkrachten. Wil je alle artikelen teruglezen? Bekijk dan de volledige ABU cao.

Lees de volgende artikelen om meer te weten over de onderdelen van de ABU cao:

  • ABU inlenersbeloning. De inlenersbeloning van ABU zorgt ervoor dat jij altijd hetzelfde loon ontvangt als jouw vaste collega’s die hetzelfde werk doen.
  • ABU fasensysteem. De weg naar een vast contract gaat via het ABU fasensysteem. Er zijn drie fasen: fase A, fase B en fase C. Hoe langer je werkt, hoe meer rechten en zekerheid je krijgt.
  • Vakantiedagen. In de ABU cao zijn ook jouw rechten omtrent vakantiedagen, feestdagen, adv-dagen en ander verlof vastgesteld.
  • Ziekte. De ABU cao richt zich ook op ziekte. Per fase heb je bij de ABU cao andere rechten als het om arbeidsongeschiktheid gaat.
  • Opzegtermijn. Jouw opzegtermijn verschilt per uitzendovereenkomst en hangt af van de fase waarin jij zit.
  • Arbeidsomstandigheden. De ABU cao beschermt je tegen slechte arbeidsomstandigheden.
  • Pensioen. In de ABU cao staat vanaf wanneer je pensioen opbouwt en hoe dit werkt.

In jouw uitzendovereenkomst staan de afspraken die in jouw situatie gelden. Je kunt namelijk betere voorwaarden krijgen van je uitzendbureau dan in ABU cao staan, maar nooit slechtere voorwaarden. Lees daarom jouw contract altijd goed door, zodat je zeker weet dat de ABU cao regels gevolgd worden.

Heb je nog geen baan of ben je toe aan een nieuwe uitdaging? Bekijk dan meteen ons aanbod aan vacatures bij jou in de buurt en solliciteer direct.

FAQ

  • Waar staat ABU voor?

    ABU staat voor Algemene Bond Uitzendondernemingen. Dit is een van de twee vakbonden voor uitzendkrachten.

  • Wat staat er in de ABU cao?

    In de ABU cao staan allerlei afspraken over onder andere salaris, werktijden, pensioen en vakantie. Alle uitzendbureaus die lid zijn van de ABU moeten zich aan deze afspraken houden. Het kan ook dat een bureau beter voorwaarden biedt dan in de cao, maar het kan nooit slechter zijn.

  • Geldt de ABU cao voor mij?

    Ongeveer 65% van de uitzendbureaus is lid van de ABU. Controleer in het ABU-register of jouw uitzendbureau hier ook tussen staat.

  • Wat is het verschil tussen de ABU en de NBBU cao?

    De ABU en NBBU cao zijn geharmoniseerd. Dat betekent dat de inhoud van de cao's hetzelfde is. Er is op dit moment dus geen verschil tussen de twee.

  • Wat moet ik doen als mijn uitzendbureau zich niet aan de cao-afspraken van de ABU houdt?

    Ga eerst in gesprek met jouw uitzendbureau en probeer er samen uit te komen. Lukt het niet? Neem dan contact op met de Geschillencommissie Uitzendbranche (GCU).