Arbeidsomstandigheden

Op deze pagina

Klaar om te solliciteren?

Heb je ondertussen genoeg inspiratie opgedaan? Ontdek onze vacatures en solliciteer direct online op jouw favoriet.

Iedereen heeft recht op goede en veilige arbeidsomstandigheden, dat geldt natuurlijk ook voor uitzendkrachten. Maar wat zijn arbeidsomstandigheden precies? Welke voorbeelden vallen daaronder? En waar kun je terecht met klachten over slechte arbeidsomstandigheden? Je leest het op deze pagina.

Wat zijn arbeidsomstandigheden?

Je hebt vast wel eens van deze term gehoord, maar wat zijn nou precies arbeidsomstandigheden? De betekenis van deze term is, zoals de naam eigenlijk al aangeeft, de omstandigheden waarin jij werkt. Deze moeten goed, veilig en gezond zijn voor jou persoonlijk, maar ook als uitzendkracht, zodat jij je werkt goed kunt uitvoeren. Deze arbeidsomstandighedenregeling is vastgelegd in de arbeidsomstandighedenwet, oftewel de arbowet. Daar staan verder geen regels in over concrete risico’s; die kun je vinden in het arbeidsomstandighedenbesluit (arbobesluit). Nog concretere regels staan in de arbeidsomstandighedenregeling. Deze drie vormen samen de volledige wetgeving rondom arbeidsomstandigheden.

Als je meer wilt weten over de officiële regels, kijk je op onze pagina over de arbowet. Ben je op zoek naar informatie over de arbeidstijdenwet voor bijvoorbeeld de zorg of horeca? Dat vind je op onze pagina over de arbeidstijdenwet.

Arbeidsomstandigheden voorbeelden

Om je een beter beeld te geven van wat er nou precies wordt bedoeld met arbeidsomstandigheden, sommen we hieronder een aantal voorbeelden op:

  • Temperatuur. Voor sommige beroepen kan temperatuur een grote factor zijn die van invloed is op de arbeidsomstandigheden. Zo werkt een schilder soms lang in de brandende zon. Daarnaast kan het ook van invloed op jouw gezondheid zijn als je lang in een koelcel werkt, bijvoorbeeld. Om negatieve effecten te voorkomen kunnen zowel opdrachtgevers als uitzendkrachten preventieve maatregelen treffen.
  • Zwangerschap. Tijdens, maar ook na de zwangerschap moet je fysieke belasting zoveel mogelijk voorkomen. Hierover moeten goede afspraken worden gemaakt tussen opdrachtgever, uitzendbureau en uitzendkracht.
  • Veilige werkplek. Veiligheid kan natuurlijk met allerlei zaken te maken hebben, zoals werken op hoogte of met gevaarlijke stoffen. Maar ook pesten, werkdruk en intimidatie kunnen een negatief effect hebben op de veiligheid van jou als uitzendkracht.

 

Klachten

Werk je onder slechte arbeidsomstandigheden en vraag je je af waar je terecht kunt met klachten over arbeidsomstandigheden? Het is belangrijk om eerst contact op te nemen met jouw opdrachtgever om dit op te lossen. Lukt dat niet, dan kun je natuurlijk nog terecht bij jouw uitzendbureau. Het kan zijn dat het arbeidsomstandighedenbesluit geen duidelijke regels vermeldt. Dus komen jullie niet tot een oplossing? Dan is de volgende stap om advies te vragen aan de arbodienst of arbodeskundige. Als ook dat niet helpt, dan kun je klachten over slechte arbeidsomstandigheden indienen bij de inspectie.

 

FAQ

  • Wat zijn arbeidsomstandigheden?

    Dit zijn de omstandigheden waarin jij werkt, zoals de temperatuur van je werkplek en de werksfeer in je team. Je moet werken in een veilige, gezonde en prettige omgeving zodat jij je werk goed kunt uitvoeren.

  • Waar vind ik de regels over arbeidsomstandigheden?

    Alle regels rondom arbeidsomstandigheden staan beschreven in de arbowet, het arbobesluit en de arbeidsomstandighedenregeling.

  • Zijn er andere regels rondom arbeidsomstandigheden voor uitzendkrachten?

    Nee, uitzendkrachten hebben net zoveel rechten als werknemers die in loondienst zijn.

  • Wat te doen bij slechte arbeidsomstandigheden?

    Kijk eerst of je er samen met je werkgever uitkomt. Als dat niet lukt, kun je terecht bij je uitzendbureau. Kom je alsnog niet tot een oplossing? Vraag dan advies bij een arbodienst of arbodeskundige. In het ergste geval kun je klachten over arbeidsomstandigheden indienen bij de inspectie.

Andere artikelen